Történetünk

A Völgyerdő Természetvédelmi Park ötlete Pőcze Zsolt alapítótól származik, aki már 1980-as évek végén foglalkozott a gondolattal, hogy valamilyen módon meg kellene védeni a Nagybakónakot övező erdőségeket a kivágástól és a benne élő fajokat a pusztulástól. Mivel ezek az erdők dőntően magánkézben vannak és tisztán gazdasági célokat szolgálnak, a kezdeti ötlet megvalósíthatatlannak tűnt. Mint kiderült, gazdasági területeket kizárólag magánszemélyek birtokolhatnak, a művelés alóli kivonás körülményes és különleges engedélyekhez kötött, ezért nehéz hosszú távon biztosítani a védelmüket, de anyagi forrás sem állt rendelkezésre.

Az állami védelem sem jöhetett szóba, mert az intenzív művelés miatt ezek az erdők elveszették természetközeli állpotukat, alacsony fajgazdagságuk nem indokolta a védetté nyilvánításukat, és az állami természetvédelem rendkívül alulfinanszírozott és politikailag instabil volt (lásd: 2018-as, természetvédelmet figyelmen kívül helyező erdőtörvény; ágazati létszámleépítések, politikai tisztogatás).

Később, 2016-ban felvetődött az a gondolat, hogy talán a fajok védelme és a biodiverzitás megtartása nagy erdőterületek védelem alá helyezése nélkül is részben megoldható lenne, olyan módon, hogy kisebb, néhány hektáros, háborítatlan élőhelyeket hozunk létre, amelyekről a fajok képesek újra és újra visszahódítani a gazdasági területeket, erdőket.

Nagybakónakot övező erdők 2003-ban

2016-ban eladóvá vált egy kis hétvégi ház Nagybakónak egy nyugodt, de a központhoz közel eső utcájában. A Zlatorics Károlyné tulajdonában lévő, akkor 25 éves ház nagyon jó állapotban volt, a helyiek csak "kiskastély" névvel illették. A házat viszonylag kedvező áron hírdették, kihagyhatatlan lehetőségnek tűnt, ezért Pőcze Zsolt – családja heves tiltakozása ellénére – az addig összegyűjtött összes megtakarítását felhasználva és azt hitellel kiegészítve megvásárolta, akkor még bizonytalan céllal.

Már abban az évben elkezdődött a ház belső felújítása, Hepp Katalin aktív közreműködésével, ami másfél évig tartott. 2017-ben felmerült az az elképzelés, hogy az épületet irodaként lehetne hasznosíani, mivel a 20 m2 belső tere és 10 m2-es előszobája nem tette alkalmassá a lakás célú használatra. Ezért az ajtócserénél már a legfontosabb szempont az volt, hogy minél több természetes fényt engedjen be. A régi kétszárnyú, kis ablakú ajtók helyére nagy ablakos ajtószárny és egy fix ablak kerül. A rossz hőszigetelésű ablakokat is korszerűre cserélték, a belső falakat glettelték és kifestették, valamint szellőzőcsatornák lettek beépítve a korszerű, hővisszanyeréses szellőző rendszer számára. A vásárláskor a gáz már ki volt kötve, a bekötés költséges volta miatt Pőcze Zsolt úgy döntött, hogy a fűtést infrapanelekkel oldja meg, a fűtés költségét pedig napelemrendszerrel fedezi.

Az iroda és melléképületei 2016-ban, a vásárlás előtt

2017-ben végre sikerült megvásárolni 5 egymás melletti, parlagon heverő zártkerti ingatlant, amelyek egy összefüggő, 1 hektáros, rendkívül változatos területet alkottak. Pőcze Zsolt az 1871-1873 ingatlanokat vásárolta meg először kedvező áron rokonaitól, Gáspár Árpádtól és nejétől. A területen előzőleg tarvágást végeztek, ezért sikerült alacsony áron hozzájutni. A terület egy része Pőcze Zsolt nagyszüleié volt egykor.

A szomszédos, régóta parlagon heverő, 1874 helyrajzi számú ingatlan Balázs Sándorné (Lukácsi Magdolna), nyugalmazott tanárnő tulajdonában volt, aki évek óta nem használta, ennek köszönhetően a terület felső részében füves cserjés élőhely, az alsó részén pedig akácos alakult ki, középen egy kisebb tölgyessel. Ez volt a park fajokban leggazdagabb és legváltozatosabb része.

A 1875 számú területet viszont már nehezebb volt beszerezni, a tulajdonosa ugyanis befektetési célból vásárolta, és megpróbált minél nagyobb hasznot szerezni az adásvételből, ráadásul a területen egy viszonylag nagy fenyves volt, ami növelte a föld értékét. Végül 2017 augusztusára sikerült az ötödik területet is megvásárolni. A 1875 terület megvásárlása kulcsfontosságú lépés volt, mert ettől függött, hogy később, a park körbekerítésekor mekkora kerítésre lesz szükség. Ha nem sikerült volna megvásárolni, akkor a telek teljes hosszában kerítést kellett volna építeni, így viszont csak a két szomszéd kerítését kellett összekötni az út mellett és középen, a szurdok peremén, és megoldhatóvá vált a terület védelme.

A 2017-ben megvásárolt területek

 

Please publish modules in offcanvas position.